Din första dag i Cantr

From Cantr II Wiki
Jump to: navigation, search
Interwiki

българскиDeutschEnglishEspañolEsperantoFrançaisItalianoLietuviųLojbanNederlandsPolskaPortuguêsРусскийSuomiSvenskaTürkçe中文


Många spelare blir snabbt avskräckta när dom spelar Cantr pågrund utav den något branta inlärningskurvan och möjligtvis tuffa första dagar. Denna lilla text skall hjälpa dig genom dem.

Så snart ditt konto är godkännt och du loggar in för första gången, kommer du att se player page, en lista på dina karaktärer. Du kan komma in på din karaktär genom att klicka på det lilla "smile" ansiktet i början av hans/hennes namn:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_char_happy.gif

Detta tar dig till events page, där du kan se vad som har hänt i staden sedan du föddes. Första gången du loggar in kommer denna sida troligen vara tom. Första dagen kan händelsesidan ibland vara väldigt tråkig. Beroende på ställets invånarantal och aktivitetsnivån i den staden kan det ta en dag eller mer innan intressanta saker börjar dyka upp på händelsesidan. Att läsa på händelsesidan är det bästa sättet att förstå dom grundläggande funktionerna i spelet och även folk och aktiviteterna i den staden.

En bra start för din karaktär är att presentera sig med namn och säga att han/hon precis fötts där. Använd den lilla textrutan längst upp på händelsesidan, skriv in din karaktärs ord, och tryck på 'Säg till alla' knappen. Alla på den platsen har nu möjligheten att läsa vad din karaktär har sagt så fort dom loggar in (mest troligt inte med en gång sedan spelare oftast inte är online samtidigt). Nästa gång du kollar händelsesidan, har det troligen hänt något.

När din karaktär pratar, håll då i åtanke att du alltid skriver ur din karaktärs perspektiv (en) - det är inte du (spelaren) som pratar utan din karaktär. Hänvisa inte till saker från världen utanför spelet när din karaktär pratar. Din karaktär vet bara vad han/hon har stött på direkt eller personligen i Cantr.

Komihåg att all kommunikation i Cantr inte är direkt. Resultatet av det är att smilies och förkortningar som "lol" inte är särskilt omtyckta. Om du vill uttrycka action, istället för ord, standarden är att använda sig utav asterix. (Exempel: Hej. *ler*) Som med allt annat finns det en gräns för hur mycket som blir för mycket.

Notera att inga utav personerna på platsen - av vilka du kan se en lista på genom att klicka på people page länken - är en artificiell karaktär; varje karaktär spelas utav en annan spelare, precis som din karaktär spelas utav dig.

När du ser en annan karaktär säga dig sitt namn, kan du klicka på dess namn i händelsesidan, sedan klicka på det lilla "smily" ansiktet framför dess namn och sedan kan du se en textruta där du kan skriva in namnet som du vill komma ihåg karaktären med. Så, till en början heter alla som 'en man i 20-års åldern' eller något liknande, men efterhand kommer du att lära dig namnen på de flesta. Detta är också orsaken till varför det är uppskattat när man säger sin karaktärs namn den första dagen, sedan alla andra ser dig som 'en kvinna i 20-års åldern' eller den manliga motsvarigheten.

När du klickar på 'objekt' kommer du till objects page, där du kan se alla objekt som ligger på marken. Alla andra på den platsen kan också se dessa objekt. Du kan läsa lappar som finns där genom att klicka på ögon knappen:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_read.gif

Det är starkt rekommenderat att läsa lapparna på marken innan du gör något annat på den platsen. Oftast finns det bland dessa lappar en lapp om platsens lagar eller regler som satts för den regionen och på vissa platser kan du få ett strängt straff om du ignorerar dessa lagar. Lagar kan handla om jakt är tillåtet eller ej, om du får samla din egna mat eller resurser, om du får viska till andra, om du får lämna platsen m.m. - lagar kan finnas för vilka olika beteenden som helst. Dessa lagar är inte definierade utav spelskaparna, utan av karaktärerna på den platsen. Din karaktär är, i början, väldigt sårbar - han/hon har ingen mat, inga kläder, inga vapen - så handlingarna och valen din karaktär gör kommer att kraftigt påverka hans/hennes tillvaro och framtida liv!

Din karaktär kanske vill ha en egen kopia av en lapp? Du tar en kopia av en lapp som ligger på marken genom att klicka på:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_copy.gif

Detta fungerar också för lappar du redan bär på. För att ta upp en lapp (eller något annat) från marken klickar du på:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_take.gif

Så hamnar det i din inventering. Du släpper saker från din inventering till marken genom att klicka på:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_drop.gif

Notera det att det vanligtvis inte är uppskattat att ta upp en lapp och glömma släppa ner en kopia igen!

En utav dom första sakerna att tänka på är mat. På vissa platser får man fritt samla detta själv. Gå bara till location page, och klicka på bilden för någon utav dom edible resources på den platsen. När du har samlat lite mat kommer din karaktär att automatically eat en gång per dag (om det är ätbar mat utan att behöva koka eller tillaga). Viss mat är till för att enbart läka och kan inte användas till den dagliga närings intaget. Men, som sagt, läs lapparna på marken först! På vissa platser, är samlandet utav mat till dig själv förbjudet eller begränsat, eftersom det finns en begränsning på hur många som kan samla samtidigt. Vissa platser har även gratis mat tillgängligt för nyfödda eller speciella arbetsprogram för dom. Ta reda på detta först om du vill att din karaktär skall undvika fängelse eller avrättning av en pöbel.

Detta borde hjälpa dig att undvika besvikelse när din karaktär omedelbart blir fängslad eller dödad för att ha brutit mot lagen. Eftersom det inte finns någon speciellt skydd för karaktärer till nya spelare i Cantr, kanske du skall vara konservativ när det gäller din karaktärs agerande till en början.

För hjälpande information om hur du skapar en bra Cantr karaktär, läs artikeln i webbtidningen på character development(engelska). Kolla definitivt även in sidan tumregler för att spela Cantr. För att lära dig mer om knappar och spelets funktioner, kolla på denna sida för en beskrivning av grundläggande spelmekanik (inkluderar även interface guide), och en text om speldynamik för spelet, vilket förklarar det grundläggande för hur man spelar.

Slutligen, glöm inte att kolla in på discussion forum, vilket skapar ryggraden av Cantr spelar community och där du kan finna all hjälp du behöver när delar av spelet är oklart för dig.

Jag hoppas detta kommer att hjälp din karaktär att överleva dom första dagarna, vilka är något tuffa att ta sig igenom, men efter det kommer du troligen bli fascinerad utav dom (nästan) gränslösa möjligheterna av dina karaktärers liv i Cantr! Ha kul!