Ensimmäinen päiväsi Cantrissa

From Cantr II Wiki
Jump to: navigation, search
Interwiki

българскиDeutschEnglishEspañolEsperantoFrançaisItalianoLietuviųLojbanNederlandsPolskaPortuguêsРусскийSuomiSvenskaTürkçe中文


Pelin alku voi olla monelle pelaajalle järkytys, koska hahmot paiskataan tuntemattomaan maailmaan täysin ilman varusteita, pohjatietoja ympäristöstä tai sen kulttuurista - eikä siinä kylliksi että hahmo joutuu vieraaseen paikkaan, myös pelaaja saattaa olla aika ulalla käyttöliittymän kanssa, ja avunpyynnöt saattavat johtaa vihamielisiltä vaikuttaviin vastauksiin. Tämän artikkelin tarkoitus on pehmentää laskeutumistasi Cantrin maailmaan.

Sisäänkirjautuminen

Kun käyttäjätilisi on hyväksytty, pääset kirjautumaan sisään käyttäen keksimääsi käyttäjätunnusta ja salasanaa. Voit myös käyttää annettua id-numeroa käyttäjätunnuksen sijaan. Kirjauduttuasi näet omana pelaajasivusi, jolta löydät ne yksi tai kaksi hahmoa jotka keksit rekisteröitymisen yhteydessä. Voit siirtyä pelaamaan hahmoa klikkaamalla hänen nimensä vasemmalla puolella näkyvää kuvaketta:

https://cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_out.gif

Näin päädyt Tapahtumat-sivulle, jossa näet mitä on tapahtunut hahmosi syntymän jälkeen. Kuvake muuttuu jos menet sisälle tai ajoneuvoon tai aloitat matkustamisen. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla sivu on luultavasti enimmäkseen tyhjä, lukuunottamatta esittelytekstiä.

Ensimmäinen päivä on useimmiten melko tylsä. Milloin jotain mielenkiintoista tapahtuu riippuu paikallisen väestön koosta ja aktiivisuudesta, joskus siihen voi mennä päivä tai pari. Tapahtumien seuraaminen on melko keskeinen osa pelin kulkua, koska sitä kautta opit tuntemaan synnyinpaikkasi väestön ja mitä siellä tapahtuu.

Kommunikointi

Yleensä hyvä tapa aloittaa on esitellä itsensä (hahmon ominaisuudessa) ja kertoa että olet uusi/vastasaapunut/vastasyntynyt tms. Puhuaksesi kirjoita sanottavasi Tapahtumat-listan yläosassa näkyvään tekstikenttään ja paina "Sano yleisesti" (tai paina Enteriä). Teksti on nyt näkyvissä kaikille läsnäolijoille (Henkilöt-sivulla näkyvälle väelle), tosin saattaa kestää jonkin aikaa ennen kuin näiden pelaajat sattuvat kirjautumaan sisään. Suurella todennäköisyydellä joku vastaa kohta tervehdykseen.

Kun hahmosi puhuu, pidä mielessä että kirjoitat aina hahmosi näkökulmasta - se joka puhuu et ole sinä (pelaaja), vaan sinun hahmosi. Toisin sanoen kyseessä on roolipeli. Älä viittaa pelin ulkopuolisiin (tosielämän) asioihin puhuessasi hahmosi kautta. Hahmosi tietää vain sellaisia asioita ja käsitteitä joita hän on kohdannut Cantrissa.

Muista myös että kommunikaatio Cantrissa ei tapahdu silmänräpäyksessä. Tästä johtuen sinulla ei pitäisi olla mitään kiirettä hahmosi sanomisien kirjoittamisessa, joten sen sijaan että käyttäisit hymiöitä ja chatti-lyhenteitä (kuten "lol"), kirjoita sanat kokonaisuudessaan. Muuten näytät typerältä peelolta ja ei ihme jos muut välttelevät. Ilmaistessa puheen sijaan toimintoja, sitä ilmaistaan yleensä laittamalla kyseinen teksti *tähtimerkkien* väliin, esim *hymyilee*.

Henkilöt-sivu

Kaikki Henkilöt-sivulla näkemäsi hahmot ovat oikeiden ihmisten pelaamia (tai ainakin aloittamia: osa saattaa valitettavasti olla unessa pelaajan poissaolon tähden tai suorastaan hylättyjä).

Kun huomaat jonkun hahmon esitelleen itsensä tai saat nimen selville asiayhteydestä, klikkaa kyseisen henkilön nimeä niin pääset hahmonkuvaus-sivulle. Sieltä löydät tekstikentän johon voit syöttää oppimasi nimen (käy nopeiten copy-paste menetelmällä) ja siitä lähtien "parikymppinen mies" tai vastaava kuvaus korvataan annetulla nimellä tämän henkilön kohdalla. Aluksi hahmosi ei tiedä kenenkään nimiä mutta vähitellen Tapahtumat-sivu alkaa näyttää selkeämmältä kun nimeämiskäytäntö auttaa sinua erottamaan henkilöt toisistaan. Tästä syystä hahmoasi pyydetään yleensä esittelemään itsensä heti alkuun, koska parikymppiset ovat suurin ikäryhmä Cantr-hahmojen keskuudessa ja nimettöminä heitä olisi hankalaa erottaa toisistaan.

Esineet-sivu

Kun painat Esineet-nappulaa niin pääset Esineet-sivulle, jossa näet kaikki maassa lojuvat viestit, esineet ja materiaalit. Nämä ovat näkyvissä kaikille läsnäolijoille. Voit lukea viestejä klikkaamalla kyseisen viestin vieressä näkyvää silmän kuvaa:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_read.gif

On sangen suotavaa että luet paikalla olevat viestit ennen kuin teet mitään muuta. Yleensä niiden joukossa on selvitys paikallisista laeista ja/tai ohjeita uusille tulokkaille. Monesti vastasyntyneiden ja vanhempien hahmojen (ja vielä vähemmän uusien ja kokeneiden pelaajien) välille ei tehdä mitään eroa vaan sääntöjen rikkomisesta voi seurata vankeutta, ruumiillista kuritusta tai jopa kuolema. Tietämättömyys on harvemmin hyväksyttävä syy lakien rikkomiselle.

Lait ja säännöt ovat paikallisten kirjoittamia joten niiden määrä, sisältö ja ankaruus vaihtelee paikasta toiseen. Yleisimpiä sääntöjä ovat kielto poimia tavaroita maasta (toisin sanoen Esineet-sivulta), metsästyksen, väkivallan ja luonnonvarojen keruun rajoitukset ja kielto mennä kutsumatta toisten rakennuksiin. Joissain paikoissa voi olla jope kiellettyä puhua yksityisesti (kuiskata) tai matkustaa ilman lupaa tai tehdä mitään ennen kuin on esitellyt itsensä. Hahmosi on aluksi hyvin haavoittuvainen, vailla ruokaa, vaatteita ja aseita, joten hänen tulevaisuutensa riippuu hyvin paljon ensimmäisten päivien aikana tehdyistä valinnoista ja toimista.

Jos hahmosi tarvitsee poimia jotakin niin se käy klikkaamalla nappulaa jossa on nuoli ylöspäin:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_take.gif

Samalla logiikalla esineen voi pudottaa Kantamuksestasi klikkaamalla kyseisen esineen kohdalla olevaa nuoli alaspäin -nappulaa.

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_drop.gif

Viestejä voi nykyään kopioida suoraan maasta klikkaamalla seuraavan näköistä nappulaa:

http://www.cantr.net/graphics/cantr/pictures/button_small_copy.gif

Kopio ilmestyy tällöin Kantamukseesi. Voit myös kopioida Kantamuksessasi olevia viestejä, mutta jos ole mennyt poimimaan maasta ainoan kappaleen jotain viestiä etkä ole laittanut sitä takaisin niin se voi suututtaa läsnäolijoita.

Ruoka

Ensimmäinen huolenaiheesi on yleensä ruoka. Monissa paikoissa kasvaa luonnostaan jotain syötävää - luonnonvarat näet Ympäristö-sivulta. Jos paikalliset lait eivät kiellä ruuankeruuta ja jos kaikki keruupaikat eivät ole täynnä niin voit alkaa itse kerätä ruokaa. Muussa tapauksessa kannattaa kysyä yleisesti voisiko joku antaa sinulle vähän ruokaa ja neuvoa mistä tai miten saa lisää.

Raakana ravitsevia ruokia ovat riisi, perunat, porkkanat, kurkut, kurpitsat, lehtikaali, pinaatti, parsa ja oliivit. Myös merilevää voi syödä, mutta sitä kerätään hitaammin kuin syödään, joten ellei vain satu löytämään isoa pinoa jonkun muun keräämänä, sen varaan ei kannata laskea.

Yleensä jos ruoan kerääminen on kiellettyä, se johtuu siitä että kaupungilla on jo vuori perunoita/porkkanoita/keitettyä lihaa tms. jossain takahuoneessa tai tynnyrissä, ja ruokaa jaetaan paikallisille ilmaiseksi tai työpanosta vastaan. Luonnonvarojen keruupaikkoja on rajoitettu määrä, joka vaihtelee paikasta toiseen, ja jos määrä on vähäinen ja väkiluku korkea, paikat halutaan usein varata kallisarvoisimmille luonnonvaroille. Ruoka hankitaan silloin koneellisesti tai ostetaan muualta.

Jos hahmollasi on jotain syötäväksi kelpaavaa niin hän syö sitä tarvittavan määrän tiettyyn aikaan päivästä, mitä kutsutaan ruoka-ajaksi. Syöminen tapahtuu automaattisesti eikä pelaajan tarvitse olla kirjautuneena sisään kun se tapahtuu. Jos hahmon inventaariossa on jotain mikä näyttää ruualta mutta hän ei siltikään suostu syömään sitä ja tulee nälkäiseksi, tämä johtuu melko varmasti siitä että keräämäsi ruoka on parantavaa tyyppiä (suurin osa hedelmistä ja osa vihanneksista) tai vaatii kypsennystä (liha, kala, maissi).

Näillä ohjeilla pitäisi olla mahdollista välttää tulemasta lynkatuksi tai joutumasta vankilaan ensimmäisten päivien aikana.

Huomaa tosin että paikallisia lakeja voi kiertää jos on tarpeeksi ovela ja hahmo kokee sen riskin arvoiseksi. Jos esim. satut syntymään uneliaaseen kaupunkiin jossa on tiukat lait mutta niitä ei valvota kovin tiukasti, voit aloittaa luonnonvarojen keruuprojektin juuri ennen kun projektit edistyvät ja peruuttaa sen kun tunnin työpanos on rekisteröity, jolloin saat pienen määrän raaka-ainetta eikä kukaan ehdi huomata.

Lisätietoja: Selviytymisopas primitiivisille alueille