Hahmo

From Cantr II Wiki
Jump to: navigation, search

Hahmo tarkoittaa Cantrissa elävää roolihenkilöä. Vaikka peli sanookin "sinä näet" ja sen sellaista, tämä sinä tarkoittaa itse asiassa sinun hahmoasi. Joskus hahmo on aivan samanlainen kuin pelaajansa, joskus taas aivan toisenlainen. Cantrissa on mahdollista luoda 15 hahmoa (tai sitäkin enemmän jos kuolleet lasketaan mukaan), joten jos pelaat viittätoista itsesi kopiota, voi pelaaminen käydä tylsäksi.

Koska Cantr on hyvin anonyymi peli - kukaan (paitsi tietyt henkilökunnan jäsenet) ei tiedä kuka pelaa tiettyä hahmoa, ellei pelaaja sitä itse paljasta, joten saattaa olla mielenkiintoista kokeilla esim. suhtaudutaanko sinuun eri tavalla vastakkaisen sukupuolen edustajana, tai kuinka pitkään selviät hengissä kierolla tai suorapuheisella hahmolla. Jotkut vanhemmat pelaajat kokevat myös sen ongelman, että kun on kovin aktiivinen niin hahmot pyrkivät aina nousemaan lopulta johtajan rooliin tai muut nostavat tähän asemaan vaikka olisit jo lopen kyllästynyt siihen. Silloin voi olla virkistävää pelata heikkoälyistä tai vammaista hahmoa, tai vain tyyppiä joka tekee alituiseen vääriä valintoja, käyttäytyy epäsosiaalisesti tms.

Hahmonluonti

Joidenkin mielestä ei kannata miettiä hahmon piirteitä etukäteen, koska hänen mahdollisuutensa riippuvat kuitenkin hyvin paljon siitä millaiseen yhteiskuntaan ja tilanteeseen hän sattuu syntymään. Saattaa kuitenkin olla hyvä kirjoittaa ylös jonkinlainen luonnostelma hahmon luonteesta (kiltti vai aggressiivinen, epäilevä vai luottavainen, laiska vai ahkera, viettelijä vai siveydensipuli ja niin edelleen). Vaikka saisitkin huomata että pasifistisi syntyi keskelle sotaa tai vegaanisi alueelle jossa 99% ruuasta ja kaikki vaatteet ovat eläinperäisiä, sehän on vain uusi haaste. Toki joissain tilanteissa saattaa olla pakko muuttaa hahmon persoonaa tai toimintamalleja, mutta ihmiset muuttuvat myös tosielämässä. Ja Cantr olisi melko tylsä paikka jos kaikki hahmot olisivat täysin sopeutuneita siihen yhteiskuntaan jonne syntyivät.

On hyvä tutustua synnyinalueensa kehitystasoon luomalla katsaus ympäristöönsä: mitä ihmisillä on päällään ja mitä he kantavat, onko paikalla paljon rakennuksia ja mitä maassa olevat viestilaput sanovat. Laita myös elämän prioriteetit oikeaan järjestykseen. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin vastasyntynyt joka julistaa haluavansa rautaa ja kysyy mistä löytää kivihiiltä, kalkkikiveä ja hematiittia ennen kuin on edes hankkinut ensimmäistä ateriaansa.

Peli määrittelee hahmolle vain muutamia ominaisuuksia, mutta nämä tulisi ottaa huomioon hahmon esittämisessä. Ainakin kirjoittamisen hetkellä Cantr-hahmojen ainoat päällepäin näkyvät ominaisuudet ovat sukupuoli, ikä sekä kyvyt (silloin kun niitä käytetään). Voimakkuuden voi myös päätellä sen perusteella kuinka vähällä vaivalla jotakuta voi siirtää paikasta toiseen, tosin myös taistelukyky vaikuttaa asiaan. Hyvä roolipelaaja ottaa hahmonsa kyvyt ja voimakkuuden huomioon, niin ettei esimerkiksi huomattavasti keskivertoa voimakkaampaa hahmoa kuvailla hinteläksi höyhensarjalaiseksi tai mestaritaistelijaa kömpelöksi tunariksi. Valitettavasti kyvyillä ei ole mitään yhteyttä toisiinsa (paitsi että voimakkuus kehittyy metsästyksen ja taisteluiden yhteydessä) joten asiasta saattaa seurata epäloogisuuksia kuten että joku on mestari louhinnassa mutta kömpelö kaivamisessa, mutta usein sen voi jättää huomiotta tai keksiä sille jonkin selityksen. Jotkut antavat myös iän vaikuttaa hahmon ulkonäköön ja käytökseen, mutta toiset esittävät olevansa kultakutrisia vielä satavuotiaina koska pelin mekaniikka ei osoita mitään merkkejä vanhenemisen aiheuttamasta haurastumisesta. Päin vastoin vanhat ovat keskimäärin paljon näppärämpiä ja voimakkaampia kuin nuoret.

Pelaaja voi itse keksiä ne ominaisuudet joita peli ei määrittele, tosin kohtuuden rajoissa. Joidenkin mielestä cantrilaisilla ei pitäisi olla hiusten- ja ihonväriä, mutta niiden esittämistä ei ole missään kielletty. Jotkut kehittävät hahmolleen eksoottisen hiusvärin kuten sininen tai vaaleanpunainen, mutta suurin osa henkilöistä jotka vaivautuvat miettimään koko asiaa valitsevat jonkin luonnollisemman värin. Tällä hetkellä rajoituksia ei ole kunhan hahmo on ja näyttää ihmiseltä. Hän voi kuvitella olevansa koira tai keijukainen, mutta se ei olisi oikeasti totta. Hahmoille ei myöskään voi antaa yliluonnollisia ominaisuuksia, mutta mikään ei estä niitä kuvittelemasta että paranormaaleja asioita tapahtuu. Ennalta-aavistamattomia tapahtumia kuten eläinten hyökkäyksiä ja ihmisten sairastumisia voi käyttää todisteena kuvitteellisille voimille, mutta valitettavan harvoin muut ovat valmiita uskomaan niihin, ehkä koska pelaajat tietävät jonkin olevan satunnaista eivätkä osaa pitää omaa tietämystään erossa hahmon tiedoista.

Ulkoisia piirteitä kuten ulkonäköä, puhetyyliä ja elehtimistä tärkeämpiä ovat hahmon sisäiset seikat - ajatukset, tunteet, luonteenpiirteet ja päämäärät. Ne pysyvät enimmäkseen piilossa mutta voivat tulla esille toiminnan, käytöksen, sanomisten ja kirjoitusten muodossa. Usein hyvin määritellyn hahmon pelaajalla ei ole mitään ongelmia miettiä miten hahmo toimisi tietyssä tilanteessa koska hän pystyy helposti ajattelemaan tämän perspektiivistä.