Miten Wikiä muokataan

From Cantr II Wiki
Revision as of 14:42, 7 March 2014 by Seko (talk | contribs) (Artikkelien nimeäminen)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Interwiki

българскиDeutschEnglishEspañolEsperantoFrançaisItalianoLietuviųLojbanNederlandsPolskaPortuguêsРусскийSuomiSvenskaTürkçe中文

Cantrin wiki toimii kuten wikipediat yleensä joten muokkausohjeet löytyvät suomalaisen Wikipedian sivuilta. Jotkin käytännöt poikkeavat kuitenkin vähän yleisistä.


Artikkelien nimeäminen

Jos artikkelin nimi koostuu useammasta osasta (kuten tämän sivun nimi, "Miten Wikiä muokataan") pyritään kaikki sanat kirjoittamaan pienellä alkukirjaimella ellei kyseessä ole erisnimi (esim Wiki ilmesti käsitetään sellaiseksi, mutta jos sanotaan wikipedia-tyyppinen niin se on adjektiivi). Wikin koodi muuttaa otsikon ensimmäisen kirjaimen automaattisesti isoksi, joten [[linkkejä]] voi huoleti laittaa tekstin keskelle murehtimatta alkukirjaimen formaatista.

Toisin kuin Wikipediassa, otsikkoa ei aina tarvitse vääntää yksikkömuotoon jos Cantrissa esiintyvä avainsana on monikossa. Suomenkielisessä versiossa kaikki resurssien nimet ovat epämääräisessä muodossa kuten "mustikoita", "tuoretta lantaa" joten on päätetty pitää artikkelien nimet samassa muodossa.

Kieliopilliset seikat

Yleisesti olisi suotavaa että Wikissä (ja myös Cantrin sisällä) käytetään huoliteltua kieltä, ainakin niin että jokainen virke alkaa isolla kirjaimella ja päättyy pisteeseen (tai muuhun välimerkkiin), sanat erotetaan toisistaan välilyönneillä (myös lauseiden välillä), nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella jne.

Jos et tiedä onko jokin yhdyssana vai erikseen kirjoitettava tai tarvitseeko väliviivaa vai ei (yleensä väliviiva esiintyy ainoastaan kahden saman vokaalin välissä tai vierasperäisen sanan ja kotoperäisen sanan välissä) niin katso sanakirjasta jos mahdollista. Epävarmemmissa tapauksissa kirjoita niin kuin tuntuu luonnolliselta, joku toinen kyllä korjaa jos siinä on vikaa. Vähän hankalampi homma on jos virhe esiintyy artikkelin nimessä koska silloin se pitää siirtää uudelle nimelle ja vanhaan nimeen osoittavat linkit on korjattava.