Vaatetus

From Cantr II Wiki
Jump to: navigation, search

Vaatetuksen määrä ja taso vaihtelee alueittain, sillä se riippuu saatavilla olevista materiaaleista ja teknologian tasosta. Se riippuu myös hahmojen henkilökohtaisista mieltymyksistä, sillä tällä hetkellä vaatteiden hyödyt ovat ainoastaan sosiaalisia. Ilmaston puuttuessa hahmot eivät tarvitse suojaa kylmyydeltä, sateelta tai auringolta (ellet sitten itse vaivaudu roolipelaamaan sellaista), eivätkä vaatteet myöskään lisää kantokykyä tai suojaa hyökkäyksiltä. Ne voivat kuitenkin herättää kunnioitusta, ihailua tai kateutta kanssaihmisissäsi.

Vaatetuksen tasot

Primitiivinen

Yksinkertaisimmat vaatteet voi valmistaa suoraan luonnon raaka-aineista (kukkaset, ruoko, puu, käsinpunotut luonnonkuidut) tai metsästyksellä saatavista materiaaleista kuten isoista ja pienistä luista, turkiksesta, raakanahkaasta jne. Ruohovaatteista on myös ollut puhetta mutta niitä ei ole vielä lisätty.

Valmistus vaatii yleensä yksinkertaisia työkaluja, kuten neulan, veitsen ja vuodankaapsuttimen mutta nämä voidaan valmistaa luusta.

Yksinkertaisia investointeja

Seuraavaan luokkaan kuuluvat raaka-aineet, joiden prosessointi vaatii jonkinmoisten laitteiden rakentamista mutta rautaa (tai pronssia) ei kuitenkaan tarvita.

Rukilla (spindle) voi pyörittää lankaa puuvillakuiduista, hampusta, silkistä ja villasta, ja näitä lankoja voi käyttää neulomiseen ja virkkaamiseen, tosin muille kuin villaneuleille valikoima on melko rajoitettu.

Nahka kuuluu myös tähän ryhmään, mutta joillakin alueilla parkitsemiseen tarvittavaa suolaa on hankala löytää.

Rukki ja nahan käsittelyyn tarvittava parkitsemisamme (curing tub) vaativat katon päänsä päälle suojaksi kuvitteellisilta luonnonvoimilta, mutta suurin osa rakennuksista voidaan valmistaa ilman metallityökaluja.

Puuvillakuidut eivät ole luonnosta saatava raaka-aine vaan puhdistettu tulos raakapuuvillasta. Niiden puhdistus vaatii laitteen nimeltä cotton gin ("puuvillanpuhdistuslaite") mutta siitä on olemassa yksinkertainen versio simple cotton gin joka ei sisällä metalliosia.

Nykyisin on myös mahdollista valmistaa yksinkertaiset kangaspuut ("simple loom"), jotka mahdollistavat kankaiden tuottamisen ilman rautaa. Monet vaatekappaleista kuitenkin vaativat valmistukseensa saksia, joten valikoima on rajoitettu. Kangasta voi valmistaa puuvillasta, hampusta, silkistä tai villasta. Villakangas lisättiin peliin myöhemmin kuin muut vaihtoehdot, ja sitäkin uudempi lisäys on denim-kangas. Denim-kangasta on mahdollista kutoa yksinkertaisilla kangaspuilla, mutta sitä ei voi leikata ilman saksia, joten sitä ei voi käyttää ilman teräs-tason teknologiaa.

Rautaa vaativat tuotteet

Rautaa käyttämällä voi rakentaa monimutkaisemmat kangaspuut, joilla voi tuottaa kangasta tehokkaammin.

Tähän kategoriaan voidaan sijoittaa myös lasihelmet, sillä upokasuuni (glass oven) vaatii valmistukseensa vain rautaa muttei terästä. Suurin osa lasihelmiä käyttävistä projekteista vaatii kuitenkin kolvia (soldering iron) tai kankaan leikkaamista saksilla, joten niiden käyttö on melko lailla mahdotonta ilman terästason teknologiaa.

Edistyneet

Edistyneimmät vaatteet vaativat terästyökaluja. Vaikka sakset valmistetaankin raudasta, niiden teroittaminen vaatii teräsviilan, joten kaikki tarkkaa leikkaamista vaativat vaatteet kuuluvat tähän kategoriaan. Näitä ovat kaikki denim-vaatteet, suurin osa silkkivaatteista ja hienoimmat puuvilla- ja villavaatteet.

Miten vaatteita käytetään

Vaatteen voi pukea päälle inventaariosta painamalla sen vieressä olevaa pukemisnappulaa. Tämän jälkeen siirrytään automaattisesti hahmonkuvaussivulle, missä voit lukea miltä vaatekappale näyttää päällä (saman kuvauksen näkee myös valmistusvalikosta).

Riisuaksesi vaatteen paina riisu-linkkiä joka on vaatteen kuvauksen perässä. Jos riisuminen ei onnistu (hyvin harvinaista) se johtuu yleensä siitä että kappaletta ollaan siirtämässä kategoriasta toiseen tai joku on mennyt poistamaan sen tietokannasta.

Voit käyttää kerrallaan vain yhtä vaatekappaletta tyyppiä kohden. Tästä syystä kengät, korvakorut ja osa rannekkeista tulee pareittain. Jos puet vaatekappaleen kun hahmollasi on ennestään päällä toinen vaate kyseisestä kategoriasta niin edellinen vaate riisutaan pois tieltä ja se ilmestyy inventaarioon. Tästä poikkeuksena sormukset, joita voi käyttää 10 yhtä aikaa.


Vain murto-osa vaatteiden kuvauksista on käännetty suomeksi.